Google for Jobs, ben jij er klaar voor of moet je nog aan het werk?

10 vragen en antwoorden over Google for Jobs

Het heeft even geduurd, de eerste berichten dat Google for Jobs in Nederland gelanceerd zou worden, kwamen al in 2018. In februari 2020 was het dan toch echt het geval dat Google for Jobs gelanceerd zou worden, maar het bleef nog zo’n zes maanden heel stil. 

Om duidelijkheid te geven wat Google for Jobs, overigens niet de officiële naam van dit nieuwe product van Google, is, hebben we tien vragen en antwoord op een rij voor je gezet.

Wat is Google for Jobs?

Google for Jobs is een manier van Google om vacatures bij elkaar te brengen en te presenteren aan geïnteresseerde kandidaten. Websites zoals Indeed, Monsterboard en NatuionaleVacaturebank.nl hebben er een zeer geduchte concurrent bij. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 70% van de werkzoekende Google al gebruikt voor het zoeken van een passende baan. Voorlopig is Google for Jobs gratis, maar of dit nog verandert, is lastig in te schatten. 

Google for Jobs overview

Nederland is het negende Europese land waar Google zijn vacatureplatform heeft uitgerold Ook in andere delen van de wereld, waaronder Amerika, was Google for Jobs al uitgerold. De resultaten voor zowel werkzoekenden als werkgevers zijn enorm goed. 

Moet ik iets doen om ertussen komen te staan?

Ja, je website moet aangepast worden voor Google for Jobs. Door middel van structured data kan je aanvullende informatie meegeven welke Google gebruikt voor onder meer de filtermogelijkheden.Wanneer dit eenmaal ingeregeld is, bij Bouwselect hebben we dit al sinds 2018 gereed gemaakt, is het vooral belangrijk om de velden allemaal correct in te vullen. Hierover later meer. Er zijn diverse velden die terugkomen in de gestructureerde data.

 • Functietitel
 • Salaris(indicatie)
 • Postcode standplaats
 • Einddatum

Niet alle velden zijn verplicht, maar het advies is zoveel mogelijk concrete informatie mee te geven. Wil je meer weten over structured data toevoegen, ga dan naar het developers platform van Google. 

Hoe werkt Google for jobs precies?

Eigenlijk heel simpel, maar tegelijkertijd ook weer heel ingewikkeld. Aan de hand van een algoritme toont Google vacatures die het meest relevant (lijken te) zijn. Welke vacatures het meest prominent getoond worden hangt onder meer af van de relevantie, maar ook van de kwaliteit van de tekst en het gebruik van de gegevens die voor de gestructureerde gegevens van belang zijn. Het is dus vooraf lastig in te schatten hoe goed jouw vacatures gevonden gaan worden.

Google for jobs overzicht

 

Wanneer wordt Google for Jobs in de zoekresultaten getoond?

Dit is niet helemaal duidelijk, omdat dit sterk afhangt van de zoekintentie. Daarnaast wordt ook rekening gehouden met bekende informatie over het zoekgedrag van een gebruiker. JE kan ervan uitgaan dat het Google for Jobs veld weergegeven wordt wanneer de zoekopdracht een intentie heeft die duidt op het zoeken van een baan. Dit kan online marketing vacature groningen zijn, maar ook alleen de term werkvoorbereider. 

Wat gebeurt er als iemand op mijn vacature klikt?

Wanneer jouw vacature(s) getoond worden kan de lezer de beschrijving / vacature bekijken en één van de volgende acties ondernemen:

 • Opslaan
 • Meer vacatures van de werkgever bekijken
 • De werkgever Googlen
 • Solliciteren via de werkgever of andere kanalen die gekoppeld zijn zoals LinkedIn en werkzoeken.nl.

Men kan (nog) niet direct solliciteren via Google for Jobs, maar waarschijnlijk is het een kwestie van tijd. 

Kan ik in de statistieken zien hoe vaak mijn vacatures bekeken zijn?

Via Google Search Console krijg je inzicht in het aantal vertoningen en klikken vanuit de vacatures. Ga naar de “prestaties” in Google Search Console en klik dan op “zoekopmaak”. Hier vind je “Vacature”.  Hierin kan je zien hoe vaak je vacatures bekeken zijn, hoeveel er geklikt is, welke vacatures het beste presteren en meer.

Google for jobs zoekopmaak

Hoe kan ik resultaat meten van Google for Jobs

Wanneer iemand doorklikt naar de website, dan wordt dit in Google Analytics gemeten doordat de volgende gegevens doorgegeven worden.

 • Campagne: Google Jobs Apply
 • Bron: Google Jobs Apply
 • Medium: Organic

Via Google Analytics kan je vervolgens eenvoudig zien wat Google for jobs je oplevert, mits je dit goed ingesteld hebt.

Wat kan ik verwachten van de resultaten via Google for Jobs?

Dat is lastig in te schatten, omdat dit van veel factoren afhangt. 

 • De populariteit van de functie die je aanbiedt
 • Het aantal concurrenten voor een vergelijkbare functie
 • De kwaliteit van jouw vacaturetekst
 • De aantrekkelijkheid van het aanbod

De case die Google graag presenteert; van ZipRecruiter, toonde een 4,5x hogere conversie op de vacatures. Of dit nou voor alle vacatures geldt, durven we niet te zeggen, maar het feit dat Google het verder uitrolt in de wereld laat zien dat er veel toegevoegde waarde is voor werkgevers en arbeidbemiddelingsbureaus.

Sharita Boon, commercieel directeur bij DPG Recruitment: ‘Momenteel komt al 1 op de 3 bezoeken aan onze vacaturesites binnen via Google. De nieuwe zoekfunctionaliteit helpt om het sollicitatieproces overzichtelijker en makkelijker te maken. Daarmee kunnen werkzoekenden sneller bij relevante vacatures terechtkomen. Ook voor werkgevers is dat handig. Het leidt tot betere zichtbaarheid van vacatures en meer relevante kandidaten, waardoor ze nog sneller de juiste kandidaat kunnen vinden. Het inhoudelijk relevant matchen en de hogere actualiteit van Job Search leveren betere sollicitaties op. Een win-winsituatie.’

Zal Google for Jobs andere partijen nu weg concurreren?

Er is in Europa en Nederland veel te doen over Google for Jobs. In augustus verzochten 23 grote Europese jobboards bij de Europese Commissie om een antitrustzaak, in verband met oneerlijke concurrentie. Aangezien het (nog) niet om een nieuw verdienmodel voor Google gaat en het systeem open is voor alle partijen, dus ook jobboards, lijkt het voorlopig goed af te lopen voor alle partijen. Aangezien een kandidaat ook moet doorklikken alvorens te solliciteren zal het voor jobboards zelfs een extra manier kunnen zijn om relevante bezoekers aan te trekken en kandidaten te werven.

Google for jobs detail

Heb je nog tips voor het schrijven van vacatureteksten?

Zeker, de kwaliteit van de teksten zal een zeer belangrijke rol gaan spelen bij het tonen ervan in Google for Jobs. Hieronder een aantal praktische tips.

 • Gebruik een logische, industrie-standaard, functietitel, aangevuld met een onderscheidend bijvoeglijk naamwoord of andere toevoeging die waarde toekent aan de functie. Denk aan:

  Gepassioneerde Projectleider
  SEO Consultant voor een innovatief bedrijf
  Marketeer met ambitie
 • Gebruik een aantrekkelijke intro. De lead van een tekst bepaalt of een kandidaat verder leest of niet. Kandidaten kunnen kiezen om verder te lezen, maar kunnen ook afhaken. De tijd die iemand besteedt aan jouw vacature zal invloed hebben op de mate waarin deze getoond zal worden.
 • Wees compleet in je informatie. Dit geldt niet alleen voor het invullen van de velden die in de gestructureerde data weergegeven worden, maar voor de gehele tekst. Zo zorg je ervoor dat onzekerheid bij een kandidaat weggenomen wordt en de kans vergroot dat deze gaat solliciteren.
 • Besteed dus aandacht aan jouw vacatureteksten. Even snel iets in elkaar zetten zal zorgen dat je potentiële goede kandidaten misloopt en dat zou natuurlijk zonde zijn!

Mocht je nou nog niet klaar zijn voor Google for jobs, wacht dan niet langer! Vraag daar-om.nl en/of jouw webbouwer voor hulp, want je wilt die perfecte kandidaat voor jouw vacatures toch niet missen?

Dit vind je vast ook interessant

Meer weten over online marketing?

Wil je weten hoe je meer omzet via je website krijgt? Weet je echter niet welke kansen er allemaal voor je liggen? Download dan volledig gratis en vrijblijvend ons artikel, inclusief checklist “De sleutel tot online succes”.

i

Onderwerp:

Online Marketing
j

Geschreven door:

Daar-om.nl

Geplaatst op:

30 augustus 2020