SEO Begrippenlijst

In onze SEO begrippenlijst vind je een overzicht van belangrijke begrippen uit het SEO vakgebied. We helpen je graag op weg door het woud van allerlei begrippen en afkorting om SEO iets beter te leren snappen. Ben jij op zoek naar een term die niet in onze SEO begrippenlijst staat, laat het ons gerust weten, zodat we deze kunnen toevoegen.

301 Redirect

Een 301 redirect is een manier om zoekmachines te laten weten dat de URL van een pagina permanent is gewijzigd. Wanneer je een redirect gebruikt, verlies je geen verkeer en autoriteit van de oude URL. Deze redirect kan ook een 302 status hebben, dan wordt de redirect als tijdelijk gemarkeerd, waardoor het verkeer wel doorgestuurd wordt, maar de autoriteit niet.

404 pagina

Een 404 pagina is een pagina waar een foutmelding wordt weergegeven. Dit betekent dat de pagina is verwijderd of verplaatst en de URL niet meer overeenkomt. Het kan ook zijn dat iemand de URL verkeerd heeft ingevoerd, dan zal ook de 404 errorpagina te zien zijn.

Alt tag

De Alt-tag, ook wel de Alt-text genoemd, is een onderdeel van de <img> -tag en is een manier om zoekmachines te vertellen waar een afbeelding over gaat. Zoekmachines indexeren nog niet de inhoud van een afbeelding. Daarom is het belangrijk om de afbeeldingen een goede naam te geven, dit wordt namelijk wel gelezen door zoekmachines. Voor een goede SEO aanpak bevat de Alt-tag een goede beschrijving van de afbeeldingen met de juiste keywords.

Anchor text

Anchor text (Ankertekst) is de tekst van een hyperlink. Meestal is de ankertekst onderstreept, maar dit is niet altijd het geval. Het belang van ankertekst voor SEO is groot omdat zoekmachines er veel aandacht aan besteden. En als er trefwoorden in de ankertekst zijn, helpt dit om beter te scoren.

Backlink

Backlinks, ook wel inkomende links genoemd, zijn links van andere sites naar jouw site. In SEO is de kwaliteit van backlinks een van de belangrijkste elementen om je ranking in Google te bepalen. Zo zijn links van betrouwbare websites van hogere waarde dan van spam websites.

Crawl Budget

Het crawl budget is de hoeveelheid pagina’s van jouw website die een Google bot dagelijks crawlt. Hoeveel pagina’s Google crawlt wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, welke nauw verband houden met jouw SEO activiteiten. Websites en webshops met veel pagina’s kunnen profijt of nou juist hinder hebben van het crawl budget. Zo kan het gebeuren dat een minder belangrijke pagina wel (opnieuw) opgepikt wordt, terwijl een belangrijke pagina genegeerd wordt.

Duplicate content

Duplicate content is wanneer de inhoud vrijwel letterlijk hetzelfde is of erg lijkt op de inhoud op andere sites of andere pagina’s van jouw site wordt gevonden. Zoekmachines bestraffen duplicate content dus probeer altijd originele content te plaatsen op je website.

Domein Autoriteit

Domain Authority (DA) is een score die voorspelt hoe goed een website zal scoren op pagina’s in de zoekresultaten van zoekmachines (SERP’s). Domeinautoriteit wordt berekend door meerdere factoren, waaronder de kwaliteit van de domeinen en de hoeveelheid backlinks.

Google for Jobs

Google for Jobs is een manier van Google om vacatures bij elkaar te brengen en te presenteren aan geïnteresseerde kandidaten. Websites zoals Indeed, Monsterboard en NatuionaleVacaturebank.nl hebben er een zeer geduchte concurrent bij. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 70% van de werkzoekende Google al gebruikt voor het zoeken van een passende baan. Voorlopig is Google for Jobs gratis, maar of dit nog verandert, is lastig in te schatten. Meer weten? Lees onze veelgestelde vragen rondom Google for Jobs.

Heading tag (H1, H2)

De heading tag wordt gebruikt om de tekst op een pagina te scheiden door middel van koppen. Heading tags zijn van <H1> tot <H6>, waarbij H1 de titel van de pagina is. Heel vaak zijn H1 en de title tag hetzelfde, maar voor betere resultaten kun je ze anders formuleren. Keywords in de H1 zijn belangrijker dan keywords in de hoofdtekst van de pagina, dus vergeet niet de juiste trefwoorden in je heading tags te gebruiken.

Hyperlink

Een hyperlink is een klikbaar woord of stuk tekst dat vaak een blauwe kleur heeft en in sommige gevallen onderstreept is. Een hyperlink is een link van de ene website naar de andere of van de ene pagina naar een andere op dezelfde website. Dit betekend dat de hyperlink zowel inbound als outbound kunnen zijn. Een voorbeeld van een hyperlink: online marketing bureau groningen.

Indexeren

Om gevonden te worden in zoekmachines zoals Google is het handig om een sitemap aan te maken. Een sitemap is een database met geïndexeerde webpagina’s die door een zoekmachine worden opgeslagen om zoekresultaten op te halen.Het vinden van pagina’s door de zoekmachines wordt indexeren of indexatie genoemd.

Interne links

Interne links zijn links die verwijzen naar pagina’s op dezelfde website. Zoekmachines geven veel waarde aan interne en inkomende links, dus het is logisch om zoveel mogelijk zinvolle interne links op je site te hebben. Interne links zijn ook belangrijk voor de navigatie van de bezoeken op de site.

Keyword Effectiveness Index (KEI)

De KEI geeft inzicht hoe interessant het is om je met SEO te focussen op een bepaald zoekwoord. Hoe hoger de score, hoe groter de kans dat je succes haalt uit dit zoekwoord. De KEI kan op  verschillende manieren worden berekend, maar hierbij zijn twee variabelen het meest belangrijk; Het zoekvolume en de concurrentie op het zoekwoord. In plaats van de KEI wordt ook weleens de SD (SEO difficulty) gebruikt. Het uitgangspunt is hetzelfde, maar hierbij geldt dat hoe hoger de score, hoe moeilijker het is om bezoekers te realiseren met dit zoekwoord.

Keywords

Keywords (ook wel genaamd zoekwoorden of trefwoorden) zijn essentieel voor SEO. Een keyword (of vaker meerdere keywords) beschrijven waar een pagina over gaat. Wanneer je keywords in de titel, heading tag en tekst hebt is dit goed voor je ranking. De keyword density (zoekwoorddichtheid) zegt hoe vaak keywords op de pagina staat. Maar tegenwoordig is dit voor SEO eigenlijk niet meer van belang want een te hoge dichtheid kan als manipulatie worden beschouwd. Dus wees voorzichtig.

Landingspagina

De landingspagina (ook wel landing page) is de pagina waar de bezoeker op terecht komt wanneer hij of zij op een link klikt. De landingspagina kan de homepagina zijn, maar het kan ook een interne webpagina zijn.

Link building

Linkbuilding is het verkrijgen van backlinks op andere sites. Linkbuilding is een belangrijk onderdeel voor SEO omdat Google waarde hecht aan websites waar veel naar gerefereerd wordt. Het is geen gemakkelijke klus maar zeer belangrijk om je Domein Autoriteit te verhogen.

Meta description

De meta description (metabeschrijving) is een van de belangrijkste metatags, omdat je hierin beschrijft waar de betreffende pagina over gaat. Zoekmachines laten deze beschrijving zien in de zoekresultaten. Daarom is het belangrijk om een goede meta description te schrijven die opvalt en de juiste keywords bevat. De ideale lengte van de meta description is maximaal 155 tekens.

Mobile first

Google hecht meer waarde aan de optimalisatie van de mobiele versie van jouw site ten opzichte van de desktopversie. Deze overstap is gemaakt omdat steeds meer zoekopdrachten van een mobiel apparaat komen en om die gebruikers een betere ervaring te bieden, besloot Google dat het tijd was om prioriteit te geven aan mobiele resultaten. Het is belangrijk op te merken dat de indexatie voor mobile first geen afzonderlijke indexatie is. Google heeft slechts één index waaruit de resultaten worden weergegeven.

Page title

De page titel (paginatitel) is wat je in de titeltag plaatst. Deze titeltag wordt weergegeven in de browser en vertelt gebruikers waar jouw pagina over gaat. Duidelijke en beschrijvende paginatitels met keywords zullen bijdragen aan de zichtbaarheid in Google.

Sitemap(.xml)

Een sitemap geeft een overzicht van (alle) pagina’s die bij jouw website horen. Er is een verschil tussen een HTML sitemap en een XML sitemap. De eerste wordt weergegeven op een website en is toegankelijk voor bezoekers. Een xml sitemap (meestal bereikbaar via www.website.nl/sitemap.xml) is niet via een linkje op de website te bereiken en is vooral bedoeld voor zoekmachines om te vinden welke pagina’s geïndexeerd moeten worden.

Robots.txt

Een robots.txt is een tekstbestand, welke je plaatst op je website (bereikbaar via www.website.nl/robots.txt) zodat de crawler van een zoekmachine kan opmaken of jouw website en/of bepaalde pagina’s wel of niet opgenomen mogen worden in de zoekmachine. Wanneer jouw website helemaal niet gevonden wordt in zoekmachines komt dit vaak doordat in het robots.txt bestand staat dat de website niet geïndexeerd mag worden.

SEO

SEO, een afkorting voor Search Engine Optimisation, omvat methodes die worden gebruikt om websites en pagina’s te optimaliseren. Door deze methodes kan een pagina goed scoren in zoekmachines. Drie van de belangrijkste SEO-elementen zijn content, techniek en linkbuilding. SEO geldt inmiddels niet alleen meer voor Google. Ook op je video’s YouTube kan je SEO toepassen.

SERP

De afkorting SERP staat voor Search Engine Results Page, wat in het Nederlands de zoekresultatenpagina betekent. De SERP is de pagina die wordt weergegeven na een zoekopdracht. Deze kan qua invulling per zoekopdracht verschillen. Zo kan je onder meer Google Shopping, Google Ads, Google My Business, Afbeeldingen, YouTube video’s en reguliere resultaten zien op de zoekresultatenpagina.

Sitespeed / Websitesnelheid

De sitespeed geeft aan hoeveel tijd het kost om een website te laden. Gebruikers zijn steeds ongeduldiger waardoor de websitesnelheid een belangrijk SEO element is geworden. De snelheid van een website kan je in een relatieve score uitdrukken (0-100) op zowel mobiel als desktop. Ook kan je in onder meer Google Analytics de gemiddelde laadtijd in seconden per pagina terugvinden. Wanneer je wilt weten hoe jouw website scoort op sitespeed, doe dan de gratis SEO Scan.

Title Tag

De titel van een pagina wordt ook wel title tag of meta title genoemd. Dit is een beschrijving van de betreffende pagina en vind je helemaal bovenin je browser. Zoekmachines gebruik de title tag voor het bepalen van het onderwerp van de pagina en de relevantie bij een bepaalde zoekopdracht. De title tag is een belangrijke factoren binnen zoekmachine optimalisatie.

URL

De afkorting URL staat voor Uniform Resource Locator, maar Unique Referral Link is beter. Elke pagina op het web staat op een URL, wat zoiets is als een postcode met huisnummer combinaties.  Een URL dient voor een bezoeker, maar vooral voor zoekmachines duidelijk te zijn.

Deze begrippenlijst is nog lang niet compleet, we blijven de lijst voortdurend aanvullen meer SEO begrippen.

Wil je weten wat SEO voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op of doe de gratis SEO Scan!

 

Misschien vind je dit ook interessant:

De rol van SEO in jouw online marketing strategie

Bovenaan in Google in 30 minuten

Veelgestelde SEO vragen

Meer weten over online marketing?

Wil je weten hoe je meer omzet via je website krijgt? Weet je echter niet welke kansen er allemaal voor je liggen? Download dan volledig gratis en vrijblijvend ons artikel, inclusief checklist “De sleutel tot online succes”.

i

Onderwerp:

Online Marketing
j

Geschreven door:

Daar-om.nl

Geplaatst op:

13 november 2019