Fetchen als Google

Leestijd 2 minuten

Altijd al een keer willen fetchen als Google? Dan is dit je kans. In dit blogartikel leggen we namelijk uit wat het is, waarom je het moet doen en hoe je kan fetchen als Google.

Wat is fetchen als Google?

Fetchen als Google is in het leven is geroepen om de doorzoekbaarheid van websites te controleren. Via fetchen als Google krijg je inzicht hoe Google een specifieke pagina van jouw website doorzoekt, ziet en indexeert. Fetchen als Google is met de verandering van Google Search Console aangepast naar URL inspectie. Middels de tool kan je nagaan of een pagina reeds geïndexeerd is en deze (opnieuw) ter indexatie aanbieden. Google Search Console helpt dus eventuele crawlproblemen te achterhalen en nieuwe pagina’s in te dienen bij de index van Google. Fetchen als Google kan dus helpen om je organische vindbaarheid te verbeteren.

Fetchen als Google

Hoe werkt de URL inspecteren?

In Google Search Console kan je een URL inspecteren. Bovenin het scherm, vind je een zoekbalk waarin je jouw URL kan invoeren. Ook via “prestaties” en dan het tabbad “pagina’s” kan je middels het vergrootglas een URL inspectie uitvoeren. Vervolgens zal Google je tonen of de door jouw URL ook geïndexeerd is en genoemd wordt in je sitemap(s). Er zijn een aantal scenario’s.

  • URL is niet geïndexeerd
    Wanneer de URL niet geïndexeerd is, maar dit is wel wenselijk kan je eenvoudig een indexering aanvragen. Hiermee verhoog je de kans dat de zoekmachine snel jouw pagina oppikt. Dit kan soms letterlijk in enkele minuten gebeuren, zoals in ons artikel “Hoog in Google binnen 30 minuten” beschreven staat. Soms kan het ook langer duren. Hierbij is het zeer wenselijk dat de opgegeven pagina ook via andere URL’s bereikbaar is en opgenomen is in de sitemap.
  • URL is wel geïndexeerd
    Wanneer de URL wel reeds opgenomen is in de zoekmachine, dan hoef je niets te doen, tenzij je de pagina recent aangepast hebt. Je kunt een aangepaste pagina opnieuw laten indexeren, waardoor de zoekmachine (sneller) de nieuwe pagina zal beoordelen en tonen in de zoekresultaten. Een verbeterde pagina kan hierdoor ook snel een hogere positie veroveren.

Het indexeren kan wel enkele minuten duren, dus een klein beetje geduld wordt wel van je gevraagd, maar als alles goed gaat verschijnt er een melding “indexering aangevraagd” wat betekent dat de pagina (opnieuw) ingediend is. Er zijn echter ook diverse foutmeldingen mogelijk. Denk hierbij aan pagina’s die niet gevonden worden (404-pagina’s), pagina’s die geblokkeerd worden of pagina’s die achter een inlog zitten. Wanneer je deze pagina’s wel correct wil laten indexeren is actie noodzakelijk.

Waarom zou je gaan fetchen als Google?

Om zeker te weten of pagina’s correct weergegeven en geïndexeerd (kunnen) worden is fetchen als Google handig. Als gezegd kan je daarbij middels een URL Inspectie en indexering ervoor zorgen dat pagina’s sneller geïndexeerd worden door de zoekmachine, wat ten goede komt van je organische vindbaarheid. Soms worden pagina’s binnen enkele ogenblikken opgepikt en geïndexeerd. Het is zeker geen garantie dat dit werkelijk ook gebeurt, het is een kleine moeite, die meestal wel loont.

Wil je weten wat wij hierin voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan snel contact met ons op.

Misschien vind je dit ook interessant:

Meer weten over online marketing?

Wil je weten hoe je meer omzet via je website krijgt? Weet je echter niet welke kansen er allemaal voor je liggen? Download dan volledig gratis en vrijblijvend ons artikel, inclusief checklist “De sleutel tot online succes”.

i

Onderwerp:

Online Marketing
j

Geschreven door:

Daar-om.nl

Geplaatst op:

16 november 2015