Wat is een Whitepaper

Fetchen als Google

Leestijd 2 minuten

Altijd al een keer willen fetchen als Google? Dan is dit je kans. In dit blogartikel leggen we namelijk uit wat het is, waarom je het moet doen en hoe je kan fetchen als Google.

Wat is fetchen als Google?

Fetchen als Google is in het leven is geroepen om de doorzoekbaarheid van websites te controleren. Via fetchen als Google krijg je inzicht hoe Google een specifieke pagina van jouw website doorzoekt, ziet en indexeert. Er zijn twee manieren waarop je kan fetchen als Google; je kan een pagina ophalen en een pagina ophalen en weergeven. Fetchen helpt je dus mee om eventuele crawlproblemen te achterhalen en nieuwe pagina’s in te dienen bij de index van Google.

Hoe werkt de tool?

In Search Console, zoals het vertrouwde Google Webmaster Tools tegenwoordig heet, kan je de tool vinden. Onder de kop “crawlen” vind je de optie “Fetchen als Google”. Je kan hier vervolgens je pagina laten fetchen. Daarbij kan je kiezen tussen desktop en verschillende mobiele varianten. Vervolgens kan je pagina’s laten ophalen en/of laten weergeven.

Nadat je een pagina hebt laten fetchen kan je deze indienen bij de Google index.

Er zijn twee opties om pagina’s in te dienen bij de index:

1. Alleen deze URL crawlen (maximaal van 500 URL’s per maand)
2. Deze URL en de bijbehorende rechtstreekse links crawlen (maximaal van 10 URL’s per maand)

Voor de meeste websites zijn deze maxima ruim voldoende.

Als alles goed gaat verschijnt er een melding “voltooid” wat betekent dat de pagina correct opgehaald is en er geen problemen zijn bij het crawlen van de pagina. Er zijn echter ook diverse foutmeldingen mogelijk. Denk hierbij aan pagina’s die niet gevonden worden (404-pagina’s), pagina’s die geblokkeerd worden of pagina’s die achter een inlog zitten. Wanneer je deze pagina’s wel correct wil laten indexeren is actie noodzakelijk.

Waarom zou je gaan fetchen als Google?

Om zeker te weten of pagina’s correct weergegeven en geïndexeerd (kunnen) worden is fetchen als Google handig. Als gezegd kan je daarbij middels fetchen als Google ervoor zorgen dat pagina’s sneller geïndexeerd worden door de zoekmachine, wat ten goede komt van je organische vindbaarheid. Soms worden pagina’s binnen enkele ogenblikken opgepikt en geïndexeerd. Het is zeker geen garantie dat dit werkelijk ook gebeurt, het is een kleine moeite, die meestal wel loont.

Wil je weten wat wij hierin voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan snel contact met ons op.

Misschien vind je dit ook interessant:
Google wijzigt ondersteuning voor Noindex Robots.txt 
CTR van Google organische tekstresultaten verder gedaald 
Bovenaan in Google in 30 minuten: zo deden wij dat!